Taustaa ja tarinoita

Vuonna 1994 veljekset Hannu ja Eero “Epe” Taskinen perustivat Taskinen Gems Oy:n, nykyään Tag Gems Oy, joka  on välittänyt jalokiviä korujen valmistajille yli 20 vuoden ajan. Nykyään jalokiviseppä Eero Taskinen on ottanut vetovastuun toiminnasta. Kiviä hankitaan yli 20 maasta ja tunnemme hyvin yhteistyökumppanimme.

Asiakkaamme ovat kiinnostuneita uniikeista ja eksoottisista jalokivistä, joiden alkuperä tunnetaan. Hankimme raakakivet toimijoilta, joilla on Kimberley Process -sertifikaatti, joka takaa sen ettei kiviä tuoda maista joissa timanteilla rahoitetaan sotatoimia. Eettisyys on ollut meille alusta saakka sydämen asia.

Taideteollisuuden valtionpalkinto

Vuoden 1997 lopulla yksitoista nuorta kultaseppää ja muotoilijaa aloitti toimintansa Union Designissa. Hopeaseppä Eero Taskinen ja diplomi-insinööri Hannu Taskinen olivat perustaneet Helsingin Etelärantaan modernin ateljeemyymälän, jossa oli runsaasti tilaa kultasepille ja korumuotoilijoille. Usean sepän työskentely samassa pajassa kehitti kultasepäntaitoja nopeasti niin, että monet heistä perustivat myöhemmin omia kultasepänalan yrityksiä eri puolille Suomea. Union Designin voidaan sanoa toimineen kasvualustana näille alan yrityksille. Kaikkiaan kuusi näistä muotoilijoista ja kultasepistä ovat saaneet Suomessa vuoden kultasepän arvonimen. Tunnustuksena toiminnastaan Union Design sai vuonna 2000 taideteollisuuden valtionpalkinnon.

Syvemmälle kivien kiehtovaan maailmaan

Meidän tarina alkoi intohimosta sekä kiinnostuksesta maankuoren mineraaleihin jo paljon ennen yrityksen perustamista. Olemme henkilökohtaisesti olleet mukana etsimässä sekä louhimassa mineraaleja 1970-luvulta alkaen. Raakakivien hankintamatkoilla on menty ympäri maailmaa, viidakoista vuoristoihin ja syvälle maan uumeniin.

Olemme halunneet lisätä värikivien käyttöä suomalaisessa koruteollisuudessa, ja tunnemme onnistuneemme siinä. Jalokivien maailma on kiehtova, niihin on helppo ihastua ja asiantuntijan opastamana ne ovat myös turvallisia sijoituskohteina.

Vierailu Eeron luona on opintomatka maan rikkauksiin, syvemmälle kivien kiehtovaan maailmaan kuin osasit uneksiakaan. Welcome to the journey!

Jalokivien hankintamatkoilla seikkailija Epe Taskisen mukana. 

                 

All photos © Eero Taskinen. Nambiok-heimon ystäviäni.

Denguekuumetta kovempana minulla on riehunut matka-, jalokivi- sekä kultakuume. Ne ovat vieneet minua 1970-luvulta alkaen ympäri maailmaa jalokivien metsästykseen. Jokaisella maanosalla on ominaiset rikkautensa ja niistä löytyy paljon kirjallisuutta. Kun on ahminut ensin kirjoista kaiken mahdollisen, niin sitten seuraava askel on pakata reppu ja lähteä itse kokemaan ja oppimaan. Minun retki on kestänyt melkein 40 vuotta ja jatkuu edelleen.

Safiirikaivauksella Australiassa

Burmalaisia rubiineja

Opaaleja Australiasta

Meksikossa olin metsästämässä tuliopaaleja, Tadzikistanissa spinellien jäljillä, ja Australiassa kaivoin opaaleja sekä safiireja. Burma oli minulle paratiisi rubiinien ja spinellien suhteen, ne olivat upeita ja moni kantaa niistä tehtyjä koruja. Sri Lankassa löysin safiireja, aleksandriitteja sekä tähtisafiireja. Nepalissa löytyi upeimmat turmaliinit lukuisissa värimuunnoksissaan, ja ne ovat aina olleet kestosuosikkejani. Intiassa kohteenani oli aleksandriitit sekä kuukivet, koska juuri siellä löytämäni esiintymät olivat maan parasta antia. Eihän tarina toki tähän lopu, mutta näistä ja muista jalokivistä kerron mielelläni lisää kasvotusten.

Australiassa vaihdoin yhden kuvan safiireista autoon ja reviirini kasvoi merkittävästi.

Papua-Uusi-Guinea on lähinnä sydäntäni. Juutuin sinne Nambiok-heimon pariin kahteen otteeseen, yhteensä kolmeksi vuodeksi. Elin normaalia viidakon arkea viljellen, sioista huolehtien sekä mineraaleja etsien. Ensimmäisen vuoden aikana ajattelin tuoda viidakkoon sivistystä, mutta mitä pidempään siellä olin, huomasin että en tiennyt elämästä mitään. Opin pian tavoille ja pikkuhiljaa sain myös arvostusta yhteisössä. Opin kielen hyvin ja toimin jopa simultaanitulkkina heimon ja ulkomaailman välillä. Rakensin laaksoon tukikohtani, josta tuli kotini vuosiksi ja laakso nimettiin mukaani Epe Valley`ksi.

“Epe Valley” Papua New Guinea

Tässä kotini portailla hyvän ystäväni ja heimoveljeni Mr. Marun kanssa.

Kautta aikojen ihmiset ovat koristelleet itseään ja Nambiokit ymmärsivät hyvin minun kiinnostukseni mineraaleihin sekä korujen valmistukseen. Kartoitin alueen mineraaliesiintymiä ja vaikka varsinaisia jalokiviä sieltä ei liiemmin löytynyt, niin kultaa kylläkin. Opetin Nambiok-heimolle kullanhuuhdontaa ja se on nykyään osa heidän elinkeinoaan. Papua-Uusi-Guinealle kulta on tärkeä vientituote, mutta syvällä viidakossa asuvalle heimolle se oli vierasta.

Kullan etsintää Mt Kare, Papua New Guinea.

Sri Lanka on ollut usein matkakohteena ja pidin sitä toisena kotinani.

Sri Lankassa on hyvät safiiriesiintymät ja kokemusta kivien hionnasta. Meillä oli oma hiomo, jossa oli suunnittelemamme laitteet ja parhaillaan toistakymmentä hiojaa. Useat hiojista ovat avanneet oman busineksen ja ostamme nykyään hionnan alihankintana kouluttamiltamme tutuilta hiojilta.

Safiirien hiontaa Sri Lankan hiomossamme.

“Wherever I Lay My Hat, That’s My Home”

Nambiok nuorukaiset päähineissään.

Huli-heimo on kuuluisin ja arvoasteikossa merkittävin heimo. Hulit ovat keskivertoa pidempiä ja näyttäviä ulkoasultaan eivätkä peittele ylivertaisuuttaan. Tässä  Huli-miehiä Southern Highlandsin provinssista.

All photos © Eero Taskinen.

Kotini on siellä minne lasken hattuni, sanotaan vanhassa sananlaskussa. Minun hattu taisi unohtua Papua-Uusi-Guineaan, eikä mikä tahansa hattu vaan sulkapäähine. Onneksi en ole ainoastaan mielikuvieni varassa, vaan minulla on tuhansia kuvia ystävistäni sekä sadunhohtoisista paikoista. Osa muistoista on jalokivien sekä korujen muodossa ja jatkaa tarinaa teidän mukana. Unioninkadun pieni ateljee on kokoaan suurempi ja avoinna kaikille kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa.

Rokkia, Epe.